Att inreda ett barnvänligt badrum

Badrummet är ett viktigt rum i vilket hem som helst, men det kan lätt bli ännu viktigare när man också har barn i familjen. Att skapa ett barnvänligt badrum behöver inte vara svårt, men det finns några saker att tänka på.

Börjar vi och titta på väggar och golv är det inte mycket som behöver förändras. Man kan fortfarande välja fritt bland allt kakel som finns tillgängligt och det man själv tycker passar och är snyggt. För klinker kan det dock vara smart att välja ett mattare slag med så kallad anti slip-behandling. Små barn kan lätt halka på blött klinker annars.

För handfatet är detta inte något man riktigt kan sänka till barnens nivå då det måste användas av hela familjen. Men att skaffa en liten trappstege eller pall som kan styras fram när barnen ska tvätta händerna eller borsta tänderna kommer vara väldigt praktiskt. Beroende på handfatets och kranens design kan man även behöva skaffa ett litet munstycke som fästes på kranen för att göra det enklare för barn att nå vattnet med sina korta armar.

Badrummet bör ju också ha ett riktigt skötbord om man har små barn eller tror att man kommer att skaffa fler medan man bor kvar. Skötbord kommer i alla möjliga former från fristående till de som kan läggas ovanpå existerande ytor. Var noga med att mäta utrymmet i badrummet först så det garanterat får plats. Badkaret är en stor favorit bland barn i många åldrar. Med ett större badkar kan mamma eller pappa bada samtidigt också. Höjden kan vara något man vill tänka på om man köper ett badkar.

Att välja ett som är bekvämt att böja sig över när man själv är på utsidan är varmt rekommenderat. Var även noga med att barnsäkra badrummet för att minska risken för olyckor och göra det till en säker plats för även de minsta. Man vill ju inte att någon ska skada sig och inte minst våra yngsta i familjen. Vissa gånger så är det bra med både livrem och hängslen för att säkra upp en del saker.