Viktigt att barnen är aktiva

Att hålla sig aktiv är något vi bör göra genom hela livet. Som förälder är man ansvarig för ens barns hälsa, vilket inkluderar deras fysiska aktivitetsnivå. Allt fler barn är inaktiv stora delar av dagen och många föräldrar upplever det svårare att uppmana till mer fysiska aktiviteter. Att bara säg till dem att röra på sig är dock sällan effektivt. Det finns betydligt bättre metoder att använda.

Föregå med gott exempel

Kanske det bästa man kan göra är att röra på sig själv. De flesta vet nog att barn ofta gör som vuxna gör, och det inkluderar att sitta still. Att vara fysiskt aktiv själv kan göra större skillnad än man först skulle tro när det gäller att få barn att börja röra på sig mer. Ännu bättre är om man gör något som barn också kan vara med på.

Gör aktiviteten roligare

Att bli tvingad att röra på sig och samtidigt ha tråkigt kommer inte vara en fungerande lösning i längden. Om dock aktiviteten i sig är rolig kommer barn vara mycket mer villiga att göra det igen, och kanske till och med själv kommer att be om det. Företaget Be Sporty driver bland annat sajten Flipkidz där man kan leta upp kurser i barngymnastik som fokuserar på att göra fysisk aktivitet roligare för barn.

Hjälp dem att hitta intresset

Något som blir mer och mer viktigt som barn blir äldre är att de själva har intresse för aktiviteten. De som tidigt blir intresserad av sporter som fotboll eller ishockey blir ju betydligt enklare att motivera till att vara aktiv än de som inte har något riktigt sportintresse. Då gäller det att prata med dem för att hitta något som kan vara roligt än att bara säga åt dem att hitta på något själv.